Over ons

Hallo, wij zijn Bart & Lutgard Verbeek en wonen te Poppel (uiterste noorden van België)
Zoals de meeste mensen weten heeft Bart enkele passies, namelijk duivensport en de jacht. In de lente en zomer is hij altijd bezig met de duiven maar in de herfst en winter is hij terug te vinden in de bossen. Lutgard, kapster van beroep, verzorgd samen met Bart de duiven en is ook zijn rechterhand.

Om onze kolonie medisch te begeleiden, laten we ons bijstaan door dierenarts Stijn Rans. In het seizoen wordt er maandelijks of om de 3-weken op controle gegaan te Reusel. Enkel indien nodig zal er worden behandeld. Blind kuren of behandelen om het seizoen te starten doen wij niet. Wij vertrouwen volledig op de expertise van Stijn.

Onze vluchten zijn voornamelijk de grote halve fond vluchten (+500km: Bourges, Vierzon, Argenton, Chateauroux, Gueret, La Souterraine) en de kleine halve fond vluchten +- 400km.
Wij spelen enkel maar met oude duivinnen, de duivers blijven altijd als vaste partner thuis.
De duivinnen komen in 2 groepen los (2x 35 stuks), zodat de groepen kleiner zijn. Hierdoor kunnen ze beter trainen en wegtrekken. Ze vliegen één uur en trainen maar 1 maal per dag.
De duivinnen vliegen vanaf de 1° kleine halve fond vlucht tot en met de laatste nationale vlucht. Na deze vlucht gaan de duivinnen in de ren en blijven er zitten tot begin maart.
Wekelijks gebeurd er een selectie van de duivinnen. Diegenen die niet presteren worden van het hok gehaald.
Het opleren van de duivinnen gebeurd in een 5 à 6 tal stappen. Van 5, 10, 15, 20, 25, 30 km om vervolgens met de maatschappij Vilvoorde (70 km) te vliegen en nadien 2x Quiévrain, 1 à 2x Noyon om nadien de kleine halve fond & grote halve fondvluchten af te werken.

Er worden elk jaar 2 rondes jonge duiven gekweekt voor eigen gebruik, dit aangevuld met enkele late jongen uit de betere koppels. Deze jongen zitten meestal vanaf einde juni op Quiévrain om vervolgens de kleine en grote halve fond vluchten af te werken.
Na enkele Quiévrain’s (150 km) worden de jonge duiven gescheiden. De eerste en tweede ronde worden gespeeld tot en met de laatste nationale vlucht, de late jongen blijven mee vliegen tot begin oktober.
Het opleren van de jonge duiven gebeurd pas als deze aan huis goed trainen en beginnen weg te trekken. Vervolgens wordt er behoorlijk veel werk gemaakt in het opleren van de jongen tot wel 20 keer (voornamelijk korte afstanden 5 à 10 km). Voor het opleren van de duiven mogen wij altijd rekenen op de hulp van Frans Pluym. Hij staat altijd klaar om te helpen en in te springen waar nodig. Voor het inkorven van vluchten boven de 400 km en voor de administratieve taken kunnen we altijd beroep doen op Thomas Verhagen.
De jonge duiven worden verduisterd vanaf de laatste week van februari tot en met de langste dag om vervolgens bij te lichten.

In het seizoen maken we altijd gebruik van Beyers Galaxy light, de laatste 2 dagen voor inkorving maken we gebruik van Beyers Galaxy Super Energy.
Elke 2 dagen krijgen de duiven Allerlei van Van Tilburg aangevuld met extra grit/mineralen.
Bij thuiskomst van de vlucht is er steeds belgasol met recup flight boost in het drinken. Dit om een snellere recuperatie te ondersteunen.
Regelmatig bevochtigen we het eten met 4 oliën van Herbots in combinatie met biergist.
We trachten onze duiven op zo een natuurlijk en eenvoudig mogelijke manier te verzorgen zodat de kwaliteit van de duif boven komt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
Translate »